The Bottom

The Bottom is de hoofdstad van Saba en tevens het politieke, culturele en zakelijke centrum van het piepkleine Caribische eiland.

Wat is de geschiedenis van The Bottom?

The Bottom werd in 1632 gesticht door Zeeuwse kolonisten. De vestiging werd door de Zeeuwen ‘De Botte’ genoemd. Dit is oud Hollands woord en betekent ‘de kom’.

The Bottom ligt namelijk tussen de lavakoepels in op een vlak stukje Saba. Maar dat kommetjes-verhaal is overigens relatief. The Bottom ligt namelijk 250 meter boven de zeespiegel. Er wonen vandaag de dag ongeveer vijfhonderd mensen in de hoofstad van Saba.

In de loop van de tijd zijn er naast Zeeuwen ook veel kolonisten, zeelieden en piraten uit Scotland en Ierland zich gaan vestigen in het dorpje. Hierdoor werd de voertaal steeds meer Engels en is het woord ‘Botte’ uiteindelijk ‘verengelst’ tot The Bottom. Daarnaast zijn er ook Afrikaanse slaven op Saba tewerk gesteld. Een deel van de nazaten van deze slaven woont ook in The Bottom.

The Bottom op SabaThe Bottom op Saba.

Ontspanning

The Bottom kent een beperkt aantal horecagelegenheden zoals cafeetjes en restaurantjes. Ook het aantal winkeltjes in The Bottom is niet overweldigend groot. Tijdens het carnaval en gedurende Sabadag speelt The Bottom een centrale rol in het feestgedruis op het vulkanische eiland.

Bezienswaardigheden

In The Bottom staan alle overheidsgebouwen zoals het bestuursgebouw van de overheid en het Gouverneurshuis van de gezaghebber van Saba. Ook het ziekenhuis en het verpleeghuis zijn in de hoofdstad van Saba gevestigd. The Bottom kent daarnaast drie bezoekerswaardige kerken een goed geoutilleerde bibliotheek.

Medische universiteit

Sinds 1986 heeft zich in The Bottom een kleine Amerikaanse medische universiteit gevestigd, de Saba University School of Medicine. Hierdoor groeide het aantal inwoners op Saba spectaculair. Het aantal studenten en docenten en ondersteunend personeel bedraagt ongeveer vierhonderd personen.

Sport

Sinds april 2011 heeft The Bottom een heus ‘Cruyff Court’ binnen haar dorpsgrenzen. Het is het enige professionele multifunctionele sportveld van Saba in open lucht. Het veldje is prima geschikt voor honkbal, softbal en voetbal. Aan het project is zes jaar gewerkt en kwam mede door de hulp van de Nederlandse Krijgsmacht tot stand.

TIP: Vakantie naar Sint Maarten

Sint Maarten ligt vlakbij Saba maar is wel een compleet ander eiland. Sint Maarten heeft hagelwitte zandstranden en je kunt er goed uitgaan en taxfree shoppen. Het is daarom zeker een aanrader om naast Saba ook een bezoekje te brengen aan Sint Maarten. Wil je meer info over Sint Maarten? Bezoek dan onze website Beautiful Sint Maarten met veel tips maar je treft er tevens een overzicht met de beste hotels en appartementen!