Eilandbestuur

Caribisch Nederland (CN) Sinds 10 oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen opgeheven en is Saba een bijzondere gemeente van Nederland geworden. Deze verandering zal nieuwe kansen en mogelijkheden bieden voor het Caribische eiland. Saillant detail van deze verandering is dat nu niet meer de Vaalserberg (322,7 m) in Limburg de hoogste berg van Nederland is, deze eer is nu weggelegd voor de Mount Scenery met 877 meter.

Het eilandbestuur op Saba bestaat uit drie zelfstandige organen: de eilandsraad, het bestuurscollege en de gezaghebber. Alle drie de organen hebben binnen het eilandbestuur hun eigen taken en verantwoordelijkheden. Op Saba is het dualisme het uitgangspunt bij de verdeling van de verantwoordelijkheden. Dit betekent dat bestuurders (leden van het bestuurscollege) geen deel uitmaken van de volksvertegenwoordiging (leden van de eilandraad). De volksvertegenwoordigers controleren het bestuur.

Eilandsraad

De eilandsraad is de groep van gekozen volksvertegenwoordigers op Saba. De eilandsraad controleert het bestuurscollege en telt vijf zetels voor de eilandsraadsleden. De eilandsraad op Saba is vergelijkbaar met de gemeenteraad in Nederland.

Bestuurscollege

Het bestuurscollege vormt het dagelijks bestuur van het Openbaar Lichaam Saba (OLS) en bestaat uit de gezaghebber, twee gedeputeerden en de griffier. Het bestuurscollege op Saba is vergelijkbaar met het college van burgemeester en wethouders in Nederland.

Gezaghebber

De gezaghebber van Saba is vergelijkbaar met de burgemeester in Nederland en heeft veel verschillende taken. Hij is voorzitter van de eilandsraad, voorzitter van het bestuurscollege, plaatselijk hoofd van de politie, vertegenwoordiger van het Openbaar Lichaam Saba en hij kondigt alle eilandsverordeningen en eilandsbesluiten af. De gezaghebber wordt voor een periode van zes jaar benoemd en wordt ondersteunt bij al zijn taken door het Kabinet van de Gezaghebber.

Gedeputeerden

De gedeputeerden op Saba zijn vergelijkbaar met de wethouders in Nederland. Een gedeputeerde is lid van het bestuurscollege.

Eilandsecretaris

De Eilandsecretaris staat aan het hoofd van de ambtelijke organisatie op Saba.

Politieke partijen

Op Saba zijn verschillende politieke partijen actief. Tijdens iedere verkiezing verschijnen er weer nieuwe politieke groeperingen met frisse ideeën en plannen ten tonele op het Caribische eiland.

 

TIP: Vakantie naar Sint Maarten

Sint Maarten ligt vlakbij Saba maar is wel een compleet ander eiland. Sint Maarten heeft hagelwitte zandstranden en je kunt er goed uitgaan en taxfree shoppen. Het is daarom zeker een aanrader om naast Saba ook een bezoekje te brengen aan Sint Maarten. Wil je meer info over Sint Maarten? Bezoek dan onze website Beautiful Sint Maarten met veel tips maar je treft er tevens een overzicht met de beste hotels en appartementen!